header-image

Csapvízzel a hőség ellen

Csapvízzel a hőség ellen

A meteorológusok a következő napokban extra hőségre figyelmeztetnek. A Magyar Víziközmű Szövetség ezúton szeretné a lakosság figyelmét felhívni a folyadékpótlás fontosságára, valamint arra, hogy ebben a nagy melegben a legideálisabb szomjoltó a csapvíz!

És, hogy miért is?!

Azért, mert a csapvíz OLCSÓ! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db ½ literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.

Azért, mert a csapvíz BÁRMIKOR ELÉRHETŐ! Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os.

Azért, mert a csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat.

Azért, mert a csapvíz BIZTONSÁGOS! Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Nagy Edit, a MaVíz főtitkára arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy „amikor napjainkban egyre többen, egyre tudatosabban élnek, fontos arra is figyelni, hogy a műanyag palackok vásárlásával és hazacipelésével ne vesződjünk, ne szennyezzük a környezetet velük. A csapvíz fogyasztásával nem termelünk hulladékot, hiszen palackba, kulacsba töltve bárhová magunkkal vihetjük, változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, finom szomjoltó készíthető belőle. Szeretném kiemelni, hogy a víznek kiemelten fontos szerepe van szervezetünk hőháztartásában is. Testünk ebben a melegben fokozottan párologtatja a vizet – hiszen erősebben izzadunk ilyenkor – és ennek extra jelentősége van, hiszen szervezetünk ezen folyamat közben hűti magát. Izzadással nyáron naponta akár több liter vizet is elpárologtathatunk, és ha ezt nem pótoljuk, akkor az fejfájás, kiszáradás formájában jelentkezhet. Fontos tehát a folyadékpótlás! Magyarországon kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az országban mindenhol fogyasztható a csapvíz és a szolgáltatók által fenntartott nyilvános kutak vize is. Őszintén ajánlom tehát fogyasztásra mindenkinek, egészségükre!”