header-image

Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Örömmel köszöntjük a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) honlapján!

Szövetségünk 1990-ben alakult, azóta is szakmai viszonylatban hatékonyan működik. Tagszervezeteink száma megalakulásunk óta megsokszorozódott, napjainkban több mint 150 tagszervezetet tudhatunk tagjaink között.

Magyarország legtöbb települése rendelkezik közműves ivóvízellátással és a településeken belül az ivóvízhálózat szinte teljes körűen kiépített. A kiépített víztermelő kapacitások nagyobbak a jelenlegi vízfogyasztásnál, a Magyarországon működő vízművek a felmerülő vízigényeket mennyiségileg ki tudják elégíteni. A közműves vízellátásban részesülő lakások, mintegy 70%-a van bekötve a csatornahálózatba, a szennyvíz döntő többsége kezelésben részesül.

Ismerje meg szövetségünk működését és tudjon meg hasznos információkat Magyarország víziközmű-szolgáltatásáról, illetve az ivóvízről!

Bízunk benne, hogy weboldalunk elnyeri tetszését és az Ön számára fontos és hasznos információkat talál.

Kellemes barangolást kívánunk az oldalon!

Tisztelettel,

Kurdi Viktor
Elnök
Nagy Edit
Főtitkár

A szövetségről

A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) a magyarországi víz- és csatorna szolgáltató szervezetek valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete.

A Magyarországon működési engedéllyel rendelkező 40 víziközmű-szolgáltatóból 38 a Szövetség tagja, mely szolgáltatók a magyarországi víziközmű-szolgáltatás több mint 95%-át lefedik, további több mint 100 vízipari tagszervezetünk a hazai vízipart, kereskedelmet és szolgáltatókat, annak üzleti hátterét képviseli. A Szövetség működését támogatja pártoló tagként több felsőoktatási intézmény is.

Legfőbb célunk válaszokat adni arra a kérdésre, hogy milyen módon biztosítható a lakosság számára az eddiginél is magasabb színvonalú ivóvíz– és szennyvízszolgáltatás. Tevékenységünkbe a tagszervezetek igényeinek és elvárásaink kiszolgálása mellett jelentős szerepet tölt be az ivóvízzel kapcsolatos lakossági tájékoztató kampányok szervezése.

A MaVíz szakmai munkájának magas minőségét a tagszervezetek szakembereiből alakított bizottságok és szakmai szervezetek segítik. Erre a szakmai munkára alapozva készülnek a víziközmű-szolgáltatás legjelentősebb szakterületeit érintő tanulmányok, ajánlások, különböző kiadványok. Erre a szakmaiságra építve végezzük az ágazat érdekképviseleti munkáját, és működünk együtt a víziközmű ágazatban érintett más érdekvédelmi szervezetekkel, szakszervezettel, hatóságokkal, szaktárcákkal, valamint nemzetközi szervezetekkel.

Szövetségünk jelentős szerepet vállal az újabb generációk képzésében is, amelynek eredményeként, oktatási intézményeket is tagjaink között tudhatunk. A szakemberek a gyakorlati képzésekben vesznek részt, emellett hozzájárulnak a szakirodalom bővítéséhez is.

A Magyar Víziközmű Szövetség tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségnek (MGYOSZ), a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ), az Infrastruktúra Szövetségnek (ISZ), a Vízellátók és Szennyvízszolgáltatók Nemzeti Szövetségei Európai Uniójának (EUREAU), a Nemzetközi Vízügyi Szövetségnek (IWA), kapcsolatban áll számos más hazai és külföldi szakmai, tudományos szervezettel, és állandó partnere az állami, kormányzati szerveknek.