header-image

Vízkeménység Magyarországon

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük.
Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg. A keménység alapján a vizet négy kategóriába soroljuk:
  • 0-7 nk° nagyon lágy víz (5 nk° alatti lágy vizet nem lehet szolgáltatni)
  • 7-14 nk° lágy víz (sok rétegvíz esik ebbe a kategóriába)
  • 14-21 nk° középkemény víz (a háztartási gépek gyártói
  • 16 nk° felett már keménynek ítélik a vizet)
  • 21 nk° felett kemény víz (az összes karsztvíz ide tartozik)
  • 35 nk° feletti vezetékes víz nem szolgáltatható háztartási célokraMagyarország vízkeménységi térképe. A színek jelentése: zöld = lágy víz,
sárga = középkemény víz, piros = kemény víz. (A megadott adatok tájékoztató jellegűek. Pontos adatokért forduljon a területileg illetékes víziközmű-szolgáltatóhoz.)

A kemény víz előnyei

Orvosilag bizonyított, hogy a víz keménységének egyik „okozója” a kalcium, rendkívül fontos a csontok és a fogazat épségének megőrzésében, valamint nélkülözhetetlen szerepe van a vér alvadásában. Egy felnőtt embernek naponta 800 mg kálciumra van szüksége. Ennek hiánya a fogazat leromlásához, csontritkuláshoz és vérzékenységhez vezet.
A keménység másik összetevője a magnézium az idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet. Naponta 300-400 mg-ra van szükségünk belőle. Ha szervezetünkből hiányzik, fáradékonyságot érzünk, és teljesítményünk csökken. Emellett a magnézium hiánya az artériák szűkülését, és szívinfarktus kialakulását segíti elő.
Az egészségmegőrző hatása mellett a víz keménysége és élvezeti értéke egyenesen arányos egymással, bár ez megszokás kérdése is.

A kemény víz hátrányai

A kemény víz kedvezőtlen hatása, hogy a vízben lévő kálcium és magnézium melegítéskor a háztartási gépek, berendezések belső falára rakódik. E jelenség következményét a vízlágyító szereket ajánló reklámok üzleti érdekből túlhangsúlyozzák.