header-image

Budapest Water Summit 2019

Budapest Water Summit 2019

A Magyar Víziközmű Szövetség a múlt héten lezajlott Budapest Water Summitot pozitív eredménnyel és sok érdeklődő látogatóval zárta.

A MaVíz, a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti a magyarországi ivóvíz prezstizsének megóvása érdekében tett intézkedéseit, valamint azt, hogy a hazai víziközműves tudást és know-how-t nemzetközi szinten is népszerűsítse és minél több országgal megismertesse.

Magyarország külgazdasági stratégiájának egyre hangsúlyosabb része a vízipari szolgáltatások exportja, amely előrevetíti azt, hogy a jövőben még nagyobb szerepet és figyelmet kap a víziközmű ágazat – nemzetközi szinten is. Közismert, hogy a magyar víziközműves szakemberek világszerte ismertségnek és elismertségnek örvendenek, éppen ezért volt a Szövetség számára is kiemelt szerepe a múlt héten megrendezett Budapest Water Summitnak. Ez a rendezvény kiváló alkalom és lehetőség volt arra, hogy a hazai víziközmű szektor szereplői és a vízipar képviselői is bemutathassák termékeiket és szolgáltatásaikat a világ minden pontjáról érkező résztvevők számára. A Szövetség is ismertette és bemutatta nemzetközi oktatási programjait, valamint a vízipar nemzetközi piacra „érdemes” produktumait, export termékeit.

Az ágazati tudás és know how kiaknázásának, a vízipari fejlesztéseknek és megoldásoknak is teret adhat az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt, Enegiahatékonysághoz kapcsolódó pályázat is. A MaVíz véleménye szerint így méginkább fókuszba kerülhet a vízipari szaktudás – hiszen olyan új megoldások és olyan új fejlesztések születhetnek ezáltal, amelyek optimalizálják a már meglévő és működő rendszereket, de a még energiahatékonyabb üzemeltetés által a nehéz helyzetben lévő víziközmű szolgáltatók hatékonysága is emelkedni tud – ez pedig mindannyiunk közös érdeke.

A MaVíz, mint a hazai víziközmű szolgáltatók szakmai képvselője, érdeklődve várja a Mesterséges Intelligenciára vonatkozó országstratégiát is, hiszen rengeteg lehetőséget lát ebben a tudományban. Nagy Edit, a MaVíz főtitkára örömmel üdvözli ezt a kezdeményezést, hiszen ezáltal az ágazatban jelen lévő munkaerőproblémák is orvosolhatóak lennének, valamint az adminisztratív munkafolyamatok is optimalizálódhatnának, továbbfejlődhetnének. Előrelépést jelenthet ez az irányítástechnikai folyamatokban is, hiszen mindig vannak olyan elemek, olyan munkafolyamatok, amelyek kissé elavultak és amelyek fejlesztése várat magára. Véleménye szerint az MI pontosan ezeknek a még felhasználóbarátabb fejlesztése és jövőbe mutató megoldása lehet.