header-image

A felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálása is hangsúlyt kap a MaVíz mindennapi tevékenységei között

A felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálása is hangsúlyt kap a MaVíz mindennapi tevékenységei között

A Szövetség kiemelt feladatának tekinti a magyarországi ivóvíz prezstizsének megóvása érdekében tett intézkedéseit, valamint azt, hogy gondoskodjon arról, hogy a felnövekvő generáció ne vegye készpénznek azt, hogy a tiszta és jó minőségű ivóvíz bárhol és bármikor elérhető hazánkban.

A víziközmű szolgáltatók munkatársai a nap 24 órájában mindent megtesznek azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a biztonságos ivóvízellátás, valamint megoldott legyen a szennyvíz szakszerű elvezetése és megtisztítása. Ez talán mindannyiunk számára természetes és egyértelmű dolog, azonban nem mindenhol van ez így és bizony nem is annyira magától értetődő ez – sok helyen a világban. A Szövetség célul tűzte ki, mind az ivóvízszolgáltatásra, mind pedig a szennyvízelvezetésre, szennyvíztisztításra vonatkozóan, hogy megismerteti ezeket a folyamatokat a diákokkal, általuk és rajtuk keresztül pedig minél több felnőtthöz el tud jutni az üzenet: értsék és érezzék, hogy a tiszta víz, a bármikor és bárhol elérhető jó minőségű csapvíz mekkora kincs is valójában.
A Szövetség az idei évben együttműködési megállapodást kötött a Budapest V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskolával, amelynek keretén belül - a Kézmosás világnapja alkalmából, kapcsolódva ehhez a nemzetközi eseményhez - az iskola alsó tagozatos diákjaival ismertette meg a vízellátás és szennyvíztisztítás folyamatait, ezt követően pedig közösen megállapíthatták, hogy víz nélkül nincs élet, hiszen minden tevékenységnek ez az alapja.
A MaVíz minél szélesebb körben szeretné folytatni a felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálását - kiterjesztve ezt Magyarország teljes lakosságára, éppen ezért pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt „A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás” elnevezésű pályázatra is. A pályázat során olyan programok és kezdeményezések valósulhatnak meg, amelyek által országosan lehetne megismertetni a lakossággal a fent említett témákat. A Szövetség és a víziközmű szolgáltatók közös kommunikációja egymást erősítve és segítve minden érintett célcsoporthoz eljuthat, amelynek köszönhetően a víziközmű szolgáltatás, valamint a csapvíz presztízse növekedne. Ennek köszönhetően pedig napról napra többen tudnának környezettudatosabban élni, gondolkodni és viselkedni – hiszen ez a jövőnk és a Föld jövőjének alapja és záloga is egyben.