header-image

Valóban egységes lehet a vízdíj?

Valóban egységes lehet a vízdíj?

A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) az alábbiakban kíván reagálni az egységes vízdíjjal kapcsolatban megjelent sajtóhírekre.

A víziközmű ágazat sajnálatos módon mind a mai napig nem értesült hivatalos formában arról az elképzelésről, hogy a Kormány egységes vízdíj bevezetését tervezi, nem történt arra vonatkozóan megkeresés, hogy szakmai szempontból és szakmai oldalról ez hogyan lehetséges és milyen módon kivitelezhető. A Szövetséget és a szolgáltatókat egyaránt felkészületlenül érte az erről szóló sajtóhír.

Fontos kiemelni azt a tényt, hogy a jelenlegi árkülönbségeket a földrajzi adottságok, a kitermelt víz és az elvezetett szennyvíz szolgáltatási körülményeinek különbözősége adja. Nem mindegy, hogy milyen mélyről kell kitermelni a vizet és milyen magasra, milyen távolságra kell eljuttatni; idényszerű használat esetén is fenn kell tartani a kapacitást egész évben. Fontos kérdés, hogy szükség van-e a víz tisztítására és azt milyen eljárásokkal kell megtenni? Rengeteg olyan kérdés van, amely felmerül a vízdíj meghatározása kapcsán. Szintén fontos elmondani azt is, hogy a vízdíjat a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal javaslata alapján a miniszter állapítja meg, de ennél még fontosabb – és az ágazat számára igen meghatározó kérdés - , hogy a szolgáltatók évek óta befagyasztott és rezsicsökkentett díjakkal szolgáltatnak.
Jelenleg Magyarországon – a környező országokhoz képest - rendkívül alacsony a vízdíj. Ma átlagosan 1 m3, azaz 1000 liter csapvíz ha 500 forintba is kerül (ami magas díjnak számít) - gondoljunk csak bele, mi mindenre ki adunk ekkora összeget nap mint nap?! És itt 1000 liter vízről beszélünk, amely hamarosan kincsnek fog számítani… Hazánkban a háztartások 98 %-a rendelkezik vezetékes ivóvízzel, tehát mindenki számára bármikor elérhető és hozzáférhető, hiszen csak a csapot kell kinyitnunk és már fogyaszthatjuk is.

A Szövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig fontos tény, hogy a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer hazánkban. Számos Nyugat-Európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványi anyag tartalma pedig magasabb, tehát mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyasztható. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet. Éppen ezért szükséges az, hogy egy olyan vízdíj kerüljön meghatározásra, amely az ivóvíz presztízsét sem veszélyezteti és a fogyasztók számára is elfogadható.

A MaVíz, a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy tagszervezeteit hatékonyan képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap, valamint elkötelezett az ivóvíz presztízsének védelmében is.

A MaVíz, mint a hazai víziközmű szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete várja a megkeresést az egyeztetésekre vonatkozóan, készek vagyunk együttműködni abban, hogy mindenki számára a legideálisabb díj kerüljön kidolgozásra és meghatározásra.