header-image

Újra ivókút lesz jó néhány tűzcsap

Újra ivókút lesz jó néhány tűzcsap

Már 32 helyen van elérhető ivócsap szerelve a budapesti tűzcsapokra, lassan a külső kerületekbe is telepítenek ilyen eszközöket – mondta az InfoRádiónak Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek üzemeltetési igazgatója.

„A nyári időszak velejárója, hogy a közterületeken egyre több helyen bukkannak fel a tűzcsapokra telepített, kék színű ivócsapok” – jegyezte meg Csörnyei Géza. Bár 3-4 évvel ezelőtt ezeket főként a turisták által kedvelt helyszíneken helyezték el, mára egyre több ponton bukkannak fel. Egyelőre 32 csapot telepítettek, de a belvároson kívüli kerületekkel is megállapodásuk van további eszközök telepítésére.

A tűzcsapok ugyanazokhoz a hálózatokhoz kötődnek, amelyek a lakosságot is ellátják ivővízzel, a vízminőséget pedig gyakran ellenőrzik a vízmű szakemberei – tájékoztatott Csörnyei Géza. „Gyakrabban öblítjük őket, hogy a pangó vízből, illetve a vízhasználat hiányából fakadó vízminőségromlás minél kevesebb alkalommal lépjen fel” – emelte ki.

Az üzemeltetési igazgató szerint a csapok népszerűségét meghatározza, hogy forgalmas helyen helyezik-e el, lényeges kérdés továbbá, hogy az eszközök mindig megfelelő állapotban legyenek. A nyári időszakban fokozott kommunikációval igyekeznek a lakosságot tájékoztatni a kék csapok működésbe lépéséről. Használatuk pedig rendkívül egyszerű: kék csap végét megnyomva a felső lyukon áramlik ki a víz.


Fotó: Tűzcsapra szerelt ivókút Budapesten (Fotó: Bodnár Boglárka, MTI)

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/06/11/ujra-ivokut-lesz-jo-nehany-tuzcsap