header-image

Tényleg káros az ásványvíz?

Tényleg káros az ásványvíz?

Egyesek szerint az ásványvíz számos negatív élettani hatással bír (növeli a csontok kálciumveszteségét, fogszuvasodáshoz vezet, káros a bélre és hízlal).

Egy 2016-os kutatás, melybe 2500 személyt vontak be, bizonyította, hogy a szénsavas italok, főként az édesítettek hatására a szervezet kálciumvesztesége megnő a veséken keresztül, mert ezek az italok foszfort tartalmaznak. Ezt ki lehet küszöbölni, ha jó minőségű, szénsavmentes ásványvizet fogyasztunk.

A fogakat a víz nem károsítja, de csak akkor, ha nem tartalmaz citromsavat vagy cukrot. Ha azonban olyan italokat fogyasztunk, amikben ezek megtalálhatóak, azzal nem csak a fogainknak ártunk. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy az ilyen italokban található savak és cukrok rákkeltő hatással bírnak, ráaadásul zománceróziót okoznak a fogakon.

A szénsavas víz emellett okozhat felfúvódást vagy bélgázokat, melyek könnyen irritábilis bél szindrómához vezetnek. Azoknak, akiknek gondjaik vannak a gyomrukkal, érdemes elkerülniük a szénsavas italokat.

Önmagában az ásványvíz nem hízlal, de egy friss kutatás kimutatta, hogy fogyasztása éhséghez vezet, ennek hatására pedig többet eszünk. Azonban ahhoz, hogy bizonyítsák az ásványvíz hízlaló hatását, még további kutatásokra van szükség.

Fontos, hogy figyeljünk rá, hogy milyen vizet iszunk. Az igazi ásványvíz csak vizet és levegőt tartalmaz, azonban vannak olyanok is, amik aromákat és édesítőszereket tartalmaznak.

Forrás: http://blikkruzs.blikk.hu