header-image

Sajtóközlemény - Fontos teendők az élet újraindulásakor

A Magyar Víziközmű Szövetség – mint a magyarországi víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete – a napokban meghozott intézkedésekhez kapcsolódóan szeretné a lakosságot tájékoztatni, hogy milyen teendői, milyen feladati vannak most, hogy „újraindul” az élet Budapesten is.

A MaVíz a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy Tagszervezeteit – a felelős víziközmű-szolgáltatókat – méltó módon képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap.
Az, hogy a visszaállás zökkenőmentes legyen és az újraindulás során minél kevesebb kellemetlenséggel legyen dolgunk, most több figyelmet igényel mindenkitől.

Nagy Edit a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára szeretne néhány fontos információt megosztani Önökkel, segítve ezáltal a mindennapok gördülékenyebbé tételét:
„ A veszélyhelyzet kihirdetése után sok munkáltató döntött úgy, hogy lezárja irodaépületeit a dolgozók elől, bezártak szállodákat és gyárakat egyaránt. Emaitt az azóta használaton kívül lévő belső vízvezeték-hálózatokban úgynevezett pangó víz keletkezett. Sajnálatos módon ez a víz tökéletes táptalajt biztosít a kórokozóknak – többek között a légiós betegség terjesztéséért felelős legionellának is, ezen kívül ilyenkor különböző lerakódásokat is moshat ki a hálózatból a frissen megindított víz. Megijedni azonban nem kell, egy kis odafigyelésre van szükség az első használat előtt és utána már bátran fogyasztható újra a csapvíz. Ami a legfontosabb, hogy a nagyobb intézményeknél szükséges a gondokság részéről a hálózat átmosatása, fertőtlenítése; a kisebb egységekben ( ahol csak néhány nap lehetett a víz állási ideje), ott elégséges az, hogy a vízcsapot néhány percig nyissuk ki és folyassuk; majd amikor már kellően hidegnek érezzük, akkor már fogyasztható is a csapvíz! Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem kell megijedni, nincs ok a pánikra, hiszen Magyarországon minden víziközmű szolgáltató biztosítani tudja a működési területén a kiváló minőségű csapvizet, ez tényleg csak egy olyan szükséges kérés és jótanács is egyben, amelyet érdemes megfogadni, hiszen mindannyiunk számára az egészség az első!

Ami szintén nagyon fontos, az a nyaralók, nyári lakok vízhálózatának, vízmérőinek ellenőrzése. Bár nem volt túl hideg telünk, azért volt egy – két kemény fagy, amely – a megfelelő téliesítés hiányában – megrongálhatta ezeket a szerkezeteket. Fontos, hogy amikor először érkezünk a nyári pihenésünk helyszínére, nézzük meg, hogy ha minden csap el van zárva, forog-e a mérő lendkereke? Elvileg nem szabadna forognia, hiszen nem használjuk a vizet; tehát ha mégis mozogni látjuk, gyanakodhatunk, hogy gond van. Amennyiben bármilyen problémát észlelünk, keressük fel a helyi víziközmű szolgáltatót, akik segíteni fognak a probléma elhárításában.

Ahogyan otthon, a munkahelyen és a nyaralóban is fontos a csatornhasználati illemtan betartása: a wc-be csak és kizárólag az oda való és oda illő „dolgok” kerüljenek!!! A nedves törlőkendő, a konyhai papírtörlő, az egészségügyi betét, az egyszer használatos arcmaszk és az eldobható műanyag kesztyű a háztartási hulladékba való dolgok, ezeket a szeméttel együtt kell gyűjteni, majd ártalmatlanítani – ezeknek nincs helyük a csatornahálózatban, úgy, ahogyan az ételmaradékot és az veszélyes hulladékot is speciálisan kell gyűjteni és ártalmatlanítani. Kérjük, hogy vegyék figyelembe ezeket a kéréseket és viselkedjenek felelősségteljesen a csatornahasználat során is!

Végül, de nem utolsó sorban a csapvízfogyasztásra szeretném felhívni a figyelmet! Ahogyan azt mindig hangsúlyozzuk, hazánkban az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer! A lakásokba érkező csapvíz a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Nem szükséges tehát műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon közel 100%-os a települések vezetékes ivóvízzel való elátottsága – fogyasszák azt bátran! Jön a meleg, a jó idő, több folyadékra van szüksége a szervezetünknek is. A csapvíz tartalmaz minden ásványi anyagot, amelyre szükségünk van, tehát ha ezzel oltjuk a szomjunkat, sokat tettünk az egészségünk és környezetünk érdekében is!”

A Szövetség szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy a területileg illetékes víziközmű szolgáltatók rendelkezésre állnak és folyamatosan elérhetőek; a vízdíjszámlán megtalálhatóak az elérhetőségek, tehát ha problémájuk, kérdésük lenne, keressék őket bátran!

Kérjük, hogy a továbbra is legyenek körültekintőek, figyeljenek a környezetükre és egymásra!