header-image

Sajtóközlemény

Budapest, 2019.05.02. - A Magyar Víziközmű Szövetség az alábbiakban reagál a napokban megjelent – az ivóvíz ólomtartalmát boncolgató hírekre.

Több hazai sajtóorgánumban jelent meg a hír, miszerint a vízminták ötödében mértek magas ólomtartalmat.

Nagy Edit, a MaVíz főtitkára felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Ahogyan arra az említett cikkekben is kitérnek: „csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat: az erősen érintett régi épületekben folyatás hatására a határérték feletti minták több mint kétharmadában a határérték alá csökkent a fém koncentrációja”. Ami még fontos információ ehhez kapcsolódva, hogy valójában az 1945 előtt épített épületeket, lakóházakat és közintézményeket érintheti ez a probléma.
A víziközmű szolgáltatók a vízmérőig felelősek a szolgáltatott ivóvíz minőségéért, a belső hálózatot a fogyasztó KÖTELES karbantartani és gondozni. A víziközmű szolgáltatók védelmében fontos elmondani azt, hogy szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, amely országos szinten valóban kiváló minőségű.

A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy nem általános, hanem lokális problémáról van szó, amely néhány ezer embert érinthet közvetlenül! Akinek félelme van az elfogyasztandó csapvíz ólomtartalmát tekintve, annak javasoljuk, hogy csatlakozzon a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektjéhez, ahol ingyenesen tudja ivóvizét megvizsgáltatni. Ezen felül a szolgáltatott csapvíz minőségével kapcsolatban a területileg illetékes helyi víziközmű szolgáltatók is örömmel állnak az Önök rendelkezésére.