header-image

Rendkívül fontos, hogy betartsuk a csatornahasználati illemtant!

Rendkívül fontos, hogy betartsuk a csatornahasználati illemtant!

A Magyar Víziközmű Szövetség újra a lakosság közreműködését kéri! Több hete tart már a veszélyhelyzet és napról napra fontosabb az, hogy a felhasználók környezettudatos viselkedést tanusítsanak az otthoni csatornahasználat során. Mondjuk is, hogy pontosan hogyan!

Ahogyan a bevezetőben szó volt róla, hetek óta tart a veszélyhelyzet, ami azt jelenti, hogy – igazán felelős viselkedést tanusítva – sok honfitársunk otthon maradt; dolgozik, tanul, beteget ápol és talán most többet mos, főz és takarít is. Ez a megváltozott élethelyzet azonban mindenkitől több odafigyelést, több tudatosságot is igényel – minden szintéren; így van ez a wc-, valamint a szennyvízrendszer használatával is.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a víziközmű szolgáltatók – mivel a ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrastruktúrának minősül - kulcsszerepet töltenek be a közegészségügyben a jelenlegi helyzetben. Mindannyian meghozták és bevezették a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedési terveiket és ennek alapján működnek és szolgáltatnak mind a mai napig; azonban most együtt – az Önök közreműködését kérik.

Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek betartani az alábbi fontos lépéseket a mosdó-, illetve csatornahasználat során:
Tilos a szennyvízcsatornába nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, egyszer használatos szájmaszkot, gumikesztyűt, oldószereket, ruhákat, konyhai maradékot, gyógyszereket és gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot valamint építési törmeléket juttatni!
Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban, ezért ott – bármennyire is hihetetlen - a dugulások kb. 75 %-ért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2,85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.

Fontos megjegyezni, hogy egy nagyobb dugulás nem „csak” plusz munkát jelent a szennyvíztisztító telepen dolgozó munkatársaknak, de rosszabb esetben fizikai valójában a háztartásokban is megjelenhet a probléma: először csak a wc-t nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is! Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat!
A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! És erre a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!

Kérjük segítsék tudatos viselkedésükkel a a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. A kialakult helyzetre tekintettel legyenek körültekintőek Önök is, figyeljenek a környezetükre és egymásra!