header-image

Nyílt nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

Nyílt nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának nyílt napján részt vett a Magyar Víziközmű Szövetség, valamint számos víziközmű szolgáltató is. Az eseményen a középiskolás diákok találkozhattak a szolgáltatók és a MaVíz képviselőivel, akik az ágazattal, valamint a szakma kihívásaival ismertették meg a résztvevőket, kiemelve a víziközmű szektor hosszútávú fontosságát.

Az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára. Ezzel együtt felértékelődik azok szerepe és tudása, akik az ivóvízellátás területén azon dolgoznak, hogy minél jobb minőségben jussanak hozzá a magyar emberek az ivóvízhez.

A MaVíz, a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség számára kiemelt feladat a szakember utánpótlás kérdése, hiszen a napjainkban oly sokat hallott munkaerő elvándorlás és munkaerőhiány a víziközmű szektort is erősen érinti. Ez a rendezvény tökéletes helyszíne volt annak, hogy bemutassuk a középiskolás diákoknak az ágazatban rejlő lehetőségeket, hogy amennyiben továbbtanuláson gondolkodnak, miért válasszák a „vizes” képzéseket és miért jöjjenek hozzánk, velünk dolgozni!

A nyílt napon több vízmű is részt vett, akik elhozták bemutatni különleges eszközeiket, gépeiket és technológiájukat, sokat beszélgettek a diákokkal és beavatták őket a vízműves lét rejtelmeibe. A hallottak és látottak alapján elmondható, hogy rendkívül sikeresnek bizonyult a nyílt nap és reméljük, hogy ez hamarosan az Egyetemi jelentkezésekben is tükröződni fog.

A Szövetség egyik kiemelt feladatának az ágazat népszerűsítését tekinti. Ennek megfelelően az elkövetkezendő időszakban is megragad minden lehetőséget arra vonatkozóan, hogy a jövő stratégiai kincsét – a vizet – biztos kezekben, jól képzett szakemberek tudására alapozva szolgáltathassa Magyarország lakói számára.

A Bajai Televízió beszámolója az eseményről itt megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?list=PLsOTTlqL88q8Y7HLrXuaAovWgBwnqNbQ0&ti...