header-image

November 19. a WC Világnapja!

November 19. a WC Világnapja!

A WC Világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezte meg először. A céljuk az volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet – legalább egy nap erejéig az évben!

AZ ENSZ 2013 óta minden évben november 19-én nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a WC használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára.

„Senkit nem hagyunk hátra!”

Az idei szlogen megpróbál rámutatni arra, hogy a WC nem szimplán „csak” egy illemhely. Életmentő, méltóság-védő és lehetőségeket teremtő hely ez. A szennyvízkezelés, az ahhoz való jog mindenki számára elérhető kellene, hogy legyen, azonban sajnos a világon ez nagyon sok helyen nincs így. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen rettentő higiéniás körülmények között élik emberek a mindennapjaikat – sok millióan.

Az UNICEF 2019-es felmérése rettentő számokat, sajnálatos és szomorú tényeket tartalmaz. Ezen adatok fényében a szlogen azonban teljesen érthető. Néhány adat, amelyen érdemes elgondolkodunk:
- 4,2 milliárd ember él biztonságosan kezelt szennyvíztisztítás nélkül – ez a világ népességének több mint fele!;
- a nem megfelelő higiénia - a becslések szerint - évente 432 000 hasmenéses halált okoz, és az egyik fő tényező az olyan betegségekben, mint például a bélférgesedés és a trachoma;
- az elhúzódó konfliktusok által érintett országokban élő öt évnél fiatalabb gyermekek átlagosan közel hússzor nagyobb valószínűséggel halnak meg hasmenéses betegségben - amelyeket a biztonságos víz, a higiénia és a higiénia hiánya okoz -, mint a közvetlen erőszak miatt.

Elolvasva és átgondolva a fenti mondatokat, valóban azt kérjük, hogy álljunk meg egy pillanatra és nézzünk jobban ezek mögé a sorok mögé. Ezt követően pedig nyissuk ki a szemünket, nézzünk körül és lássuk be, hogy mi, ma, itt, Magyarországon rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk. Hazánkban a háztartások 98 %-a részesül közműves ivóvízellátásban, a közműves csatornázottság pedig már meghaladja a 80 %-ot. Amennyiben ezeket a számokat a fentebb olvasott adatokkal összehasonlítjuk, elgondolkodhatunk azon, hogy vajon mi mit teszünk környezetünk megóvása érdekében?!

A hazai víziközmű szolgáltatók a nap 24 órájában láthatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy a vízikincset óvják, a környezetet és élővizeinket megvédjék, hogy ne „csak” a mindennapokban, hanem a jövőben is megoldott legyen a biztonságos ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és annak kezelése is. A fogyasztók, a felhasználók számára teljesen természetes, hogy kinyitják a csapot és folyik a víz, lehúzzák a WC-t és elfolyik a szennyvíz, azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez hazánkban valóban jól működik, de nagyon sok olyan hely van a világon, ahol nemhogy nem működik, még nem is létezik – a fenti számok magukért beszélnek!

Napjainkban egyre többen ismerik fel azt, hogy rettentő következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda a környezetünkre, nem viselkedünk környezettudatosan és nem kezdjük el még ma a felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálását. A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett kiálljon, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem!

A mai napon gondoljunk tehát a fenti információkra, jussanak eszünkbe az olvasott számok és próbáljunk meg mostantól tudatosabban élni, környezettudatosabban gondolkodni és úgy bánni a vízzel, a környezetünkkel és a Földdel, hogy az a következő generációk számára is elérhető és élhető legyen!