header-image

November 19., a WC Világnapja

November 19., a WC Világnapja

A WC Világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezte meg először. A céljuk az volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet – legalább egy nap erejéig!

AZ ENSZ 2013 óta minden évben november 19-én nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a WC használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára. Az idei kampány a következőkre épül: "Amikor a természet hív, szükségünk van egy WC-re. Sajnos több milliárd embernek nincs ilyen. Ez azt jelenti, hogy tömeges méretű emberi székletet nem fognak be és nem kezelik - szennyezik az emberi életet fenntartó vizet és talajt. Környezetünket nyitott csatornába forgatjuk. Ki kell építeni a WC-ket és a higiéniai rendszereket, amelyek összhangban állnak az ökoszisztémákkal.” A természet alapú higiéniai megoldások kihasználják az ökoszisztémák erejét, hogy segítsenek az emberi hulladék kezelésében, mielőtt visszatérnének a környezetbe. A legtöbb ilyen megoldás lényegében magában foglalja a növényzet, a talaj és / vagy a vizes élőhelyek védelmét és kezelését, beleértve a folyókat és a tavakat is.

Az UNICEF és a WHO 2017-ben elkészített közös jelentéséből kiderült, hogy tisztítatlanul, mindenféle kezelés nélkül kerül a természetbe a világon keletkező szennyvizek 80 %-a; hogy a világ népességének 60 %-ának vagy nincs az otthonában WC, vagy nem jut olyan toaletthez, amely biztonságosan vezeti el a keletkező szennyvizet; körülbelül 850 millió ember egyáltalán nem jut WC-hez, tehát a természetben végzi el szükségleteit, valamint, hogy 1,8 milliárd ember olyan vizet fogyaszt, amely nincs megfelelő módon tisztítva! Rémisztő számok, rémisztő adatok!!! Sajnálatos tény az is, hogy a szennyvízkezelési hiányosságok miatt több százezer ember veszíti életét minden évben. Nincs jól ez így! Ne menjen ez így tovább!

A hazai víziközmű szolgáltatók a nap 24 órájában láthatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy a vízikincset óvják, a környezetet és élővizeinket megvédjék, hogy ne „csak” a mindennapokban, hanem a jövőben is megoldott legyen a biztonságos ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és annak kezelése is. A fogyasztók, a felhasználók számára teljesen természetes, hogy kinyitják a csapot és folyik a víz, lehúzzák a wc-t és elfolyik a szennyvíz, azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez hazánkban valóban jól működik, de nagyon sok olyan hely van a világon, ahol nemhogy nem működik, még nem is létezik – a fenti számok magukért beszélnek! Magyarországon a háztartások 98 %-a részesül közműves ivóvízellátásban, a közműves csatornázottság pedig közelít a 80 %-hoz – és amennyiben ezeket a számokat a fentebb olvasott adatokkal összehasonlítjuk, elgondolkodhatunk azon, hogy vajon mi mit teszünk környezetünk megóvása érdekében?!

Szerencsére egyre többen ismerik fel azt, hogy beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda a környezettudatos viselkedésre, a vízkincs védelmére, a szanitáció kérdéskörére és a felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálására. A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy zászlós hajója legyen azoknak a kezdeményezésnek, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem!

A mai napon gondoljunk a fenti fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és próbáljunk meg mostantól tudatosabban élni, környezettudatosan megélni a mindennapokat és úgy bánni a vízzel, a környezetünkkel és a Földdel, hogy az a következő generációk számára is elérhető és élhető legyen!