header-image

Műanyagmentes július!

Műanyagmentes július!

A Magyar Víziközmű Szövetség az idei évben is örömmel csatlakozik a műanyagmentes július kihíváshoz! Kapcsolódva a nemzetközi és a hazai projektekhez, a MaVíz is szeretné felhívni a lakosság figyelmét a környezettudatos viselkedésre és a műanyagmentes élet előnyeire!

A Magyar Víziközmű Szövetség, mint a hazai ivóvíz szolgáltatók és szennyvízelvezetéssel foglalkozó szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete, zászlós hajójára tűzte ki a csapvíz népszerűsítését és az ivóvíz presztízsének védelmét, valamint annak erősítését!
Az ivóvíz az élet legalapvetőbb eleme; a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb kihívást az emberiség számára. Napjainkban rengeteget hallani arról, hogy a műanyagszennyezés mekkora károkat okoz világszerte, elárasztanak bennünket a mikroműanyagok, azonban, ha odafigyelünk és környezettudatosabban viselkedünk, közösen megállíthatjuk ezt a szörnyű folyamatot!
A plasticfreejuly kampány célja, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok, valamint a PET palackok számát. A kezdeményezést életre hívók arra buzdítanak mindenkit, hogy amikor lehetőségük van rá, töltsék újra kulacsukat és próbálják meg beépíteni a mindennapjaikba az egyszerhasználatos műanyagok alternatíváit!

S hogy miért csapvízzel töltsük újra kulacsunkat?

Azért, mert a csapvíz OLCSÓ! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db ½ literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.
Azért, mert a csapvíz BÁRMIKOR ELÉRHETŐ! Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os.
Azért, mert a csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, kiválóan hűthető - így finom szomjoltó készíthető belőle.
Azért, mert a csapvíz BIZTONSÁGOS! Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Nagy Edit a Szövetség főtitkára idén is örömmel üdvözölte a kezdeményezést és szeretné újra mindenki figyelmét felhívni arra, hogy „Magyarországon igen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen mindenhol fogyasztható a csapvíz, valamint a szolgáltatók által fenntartott nyilvános kutak vize. A kampányhoz való csatlakozással mi is szeretnénk felívni a figyelmet arra, hogy PET palack nélkül is bármikor, bárhol elérhető az ivóvíz és ezúton kérjük az éttermeket, vendéglátóhelyeket mi is, hogy csatlakozzanak ehhez a kiváló kezdeményezéshez, hiszen ezzel is hozzájárulnak a környezet és a vízkincs védelméhez. Az ivóvizet pedig ebben a nagy, nyári melegben kifejezetten ajánlom fogyasztásra mindenkinek, hiszen valóban a legjobb szomjoltó!”

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett álljon ki, amely a környezettudatos gondolkodásra és a környezettudatos viselkedésre, a vízkincs védelmére és a környezet megóvására hívja fel a figyelmet!

Közös érdekünk, hogy óvjuk a Földet és környezetünket, - hogy gyermekeink, unokáink is tudják még használni – és ezt ne csak júliusban tegyük, hanem az év minden napján!!!

https://www.plasticfreejuly.org/