header-image

Megállapodás született az Ivóvíz-irányelv ügyében

Megállapodás született az Ivóvíz-irányelv ügyében

Az Európai Parlament és az Európai Tanács hosszú tárgyalások után december végén elfogadta az ivóvízről szóló új irányelv szövegét. Néhány részlet finomhangolását követően, várhatóan 2020 januárjában újabb megbeszélésre kerül sor, ezután fogják a végleges anyagot benyújtani a Tanácsnak.

A Parlament és a Tanács kiegészítette az Európai Bizottság javaslatát, beépítve az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait az új jogszabályba. Fontos eredmény, hogy a mikroplasztik mérésére szolgáló módszer kidolgozását követően a Bizottság felveheti a paramétert a megfigyelési listába.

A hálózati veszteséggel kapcsolatosan is lesz előrelépés. A tagállamoknak jelentést kell készíteniük, amely alapján a Bizottság meghatározza az EU hálózati veszteség átlagát.

Minden olyan országnak, ahol a küszöbérték magasabb az átlagnál, néhány év áll majd rendelkezésre cselekvési terv kidolgozására és a veszteség csökkentésére.

Az irányelv többek közt arra is kötelezi majd a tagállamokat, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket a rászorulók vízhez való hozzáférésének biztosítása érdekében.

Forrás: EurEau