header-image

Március 22. a Víz Világnapja!

Március 22. a Víz Világnapja!

A Víz Világnapja egy jó apropó arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy miről is szól ez a nap, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

Az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára.

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs – legalább egy nap erejéig. Igaz, hogy a Föld 2/3-át víz borítja, azonban a víz körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére! A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett, évente 20 millió ember - köztük 5 millió gyermek - hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben. A fejlődő világ szennyvizének kilenctizede mindenféle tisztítás nélkül ömlik a folyókba, tavakba. Az idei, 2017-es Víz világnapi szlogen a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” elnevezést kapta, nem véletlenül, hiszen, ha nincs víz, nincs élet. A tiszta víz egyre nagyobb kincs lesz és egyre többet kell tennünk azért, hogy mindenki számára rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű ivóvíz.
Igazán figyelemre méltó, hogy mennyire más jelentéssel bír a Víz Világnapja, ha az emberiség egészét, ha országunkat és ha magunkat – a vízműveseket – nézzük: mindenkinek mást jelent ez a nap. Van, akinek napi több kilométer gyaloglást egy kancsó vízért, van akinek azt, hogy van még mit féltenie és van akinek a küldetése beteljesítését – szolgáltatni az életet jelentő ivóvizet és megóvni azt a jövő nemzedéke számára. Egy valami azonban mégis közös bennük: ez a fenntarthatóság. A víziközmű–szolgáltatók számára pedig a fenntarthatóság három kihívást jelent: a természeti erőforrások kíméletét a víziközmű szolgáltatás szabályozásában, az ellátórendszerek fenntarthatóságát – a műszaki állapot megtartását, pótlását, fejlesztését; valamint a szolgáltatók működőképességének fenntarthatóságát – ezért meg kell állítani a szolgáltatók gazdálkodásának ellehetetlenülését, enyhíteni kell a rájuk nehezedő pénzügyi terheket.

A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni és úgy bánni a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen.