header-image

Légyszi, ne öntsd a lefolyóba a sütéshez használt olajat!

Légyszi, ne öntsd a lefolyóba a sütéshez használt olajat!

Sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk, már egyetlen csepp is hatalmas környezeti károkat okoz. Ha viszont okosan gyűjtjük, bioüzemanyagként hasznosul.

Sokan azt gondolják, hogy csak az autókban lévő olaj jelent veszélyt a környezetre, ez azonban óriási tévedés: a konyhában használt sütőolaj is komolyan károsíthatja az élővilágot és a vizeket, ha nem megfelelően kezeljük, amikor kiszolgálta az idejét. Mivel még mindig sokan sütnek bő zsiradékban, hatalmas mennyiségben keletkezik nap mint nap használt olaj, ami sajnos az esetek jelentős hányadában még mindig a konyhai lefolyóban, a vécében vagy egy üvegbe töltve a szemétben végzi.

Aki egy kicsit is környezettudatos, annak nem jelent nagy megerőltetést külön gyűjteni a sütés során használt olajat (is), amit Magyarországon 2011 óta országszerte le lehet adni a MOL töltőállomásokon. Mint megtudtuk, évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel, azonban még mindig sokan vannak, akik nem szeretnének még ezzel is „bajlódni”. Pedig érdemes bevállalni a „macerát” – ami valójában nem is az – annak tudatában, hogy egy liternyi elhasznált olajjal 1.000.000 liter(!) édesvizet szennyezhetünk be.

Ez a mennyiség körülbelül ötven ember egy évre elegendő ivóvízszükségletét fedezi, de beszédes adat az is, hogy egy csepp használt sütőolajjal akár ezer liter élővizet is elszennyezhetünk.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartásokban. A használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ezeknél ugyanis szervezetten szállítják el, és dolgozzák fel a hulladékot. A háztartásokban használt sütőolaj még mindig rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül – mondta el kérdésünkre a MOL egyik munkatársa.

Pedig nagyon rossz ötlet a lefolyóba önteni az elhasznált olajat, a csatornahálózatba kerülve ugyanis jelentősen növeli a szennyvíztisztítók leterheltségét, de a csővezetékek falára rakódva is sok bonyodalmat okozhat, nagyban hozzájárulhat ugyanis a csatorna eldugulásához. Azzal sem oldjuk meg a környezetszennyezés kérdését, ha a háztartási szemétbe öntjük, így ugyanis nehezen lebomló anyagként jelenik majd meg a sütéshez használt olaj a hulladéklerakókban.

Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Forrás: https://nlc.hu/eletmod/20200128/olaj-lefolyo-kornyezetszennyezes/