header-image

Hazai szakemberek is segítik az albán víziközmű reformot

Hazai szakemberek is segítik az albán víziközmű reformot

Nyolcfős delegáció utazott Albániába Hantin Bonati, az albán Infrastruktúra és Energia Minisztérium miniszterhelyettesének meghívására. A háromnapos szakmai program célja az volt, hogy a magyarországi tapasztalatok megosztásával segítsék az albán vízügyi reformot.

Albániában jelenleg gondot okoz a víziközmű-hálózat alacsony ellátottsági foka, valamint a magas vízveszteség is. Jelenleg több mint 50 szolgáltató működik az országban, a terv az, hogy létszámukat felére csökkentik. A problémákat egy átfogó reform keretében szeretnék megoldani, ebben kérték a magyar szakembereket, hogy osszák meg velük itthoni tapasztalataikat.

Hantin Bonati elsősorban a víziközmű szektorban lezajlott integráció tapasztalatairól, valamint a hatósági- és ellenőrzési gyakorlatokról érdeklődött, amelyről az NFM és a MEKH munkatársaival konzultált. Ezt követően a MaVíz munkatársai bemutatták a hazai víziközmű szektort és a MaVíz nemzetközi oktatási programját, a Szegedi Vízmű pedig a szervezetfejlesztésről és a költséghatékony üzemeltetésről beszélt.

A delegáció a három nap alatt tíz megbeszélésen vett részt, többek között az Albán Víziközmű Szövetségnél is (képünkön), valamint Balla Lóránt, Magyarország tiranai nagykövete is fogadta őket.