header-image

Fizetnek a halászoknak a kifogott műanyagszemétért Görögországban

Fizetnek a halászoknak a kifogott műanyagszemétért Görögországban

Egy görög vállalkozás 200 eurót (kb. 60 ezer forintot) ad havonta azoknak a halászoknak, akik vállalják, hogy a hálójukba akadt műanyagszemetet kiszedik a tengerből, ahelyett, hogy visszadobnák, írja az Euronews.

Az Enaleia nevű cég alapítója, Eleutheriosz Arapakisz elmondta, mennyire sokkoló volt számára, amikor egy 1987-ben lejárt kólás dobozt találtak a tenger mélyén.

"Harminc éve lehetett a vízben. Ez volt az első dolog, ami ledöbbentett. A második pedig az, hogy a halász visszadobta a vízbe. Azt mondta, nem a szemétfogásért, hanem a halért fizetik."

A vállalkozás ezért kezdte el fizetéssel motiválni a helyi halászokat, hogy segítsenek a tenger megtisztításában.

MIVEL EGYRE TÖBB A TENGERBEN A MŰANYAG, GYAKRAN FORDUL ELŐ, HOGY A HALÁSZHÁLÓKBAN TÖBB A FELSZÍNRE HOZOTT MŰANYAG, MINT A HAL.

Arapakisz szerint nem baj, ha a halászok csak a plusz pénz miatt állnak máshogy a kérdéshez, a lényeg a változás.

Miután összegyűjtötték a halászok hálójából kikerülő szemetet, különböző módon újrahasznosítják a hulladékot. A hálókból, kötelekből zoknikat, fürdőruhákat és más hasznos tárgyakat készítenek. A műanyagot is újra feldolgozzák egy erre szakosodott, helyi láncban.

Arapakisz szerint a tengerek megtisztításához még ennél is nagyobb összefogásra lenne szükség.

"Az embereknek abba kell hagyniuk, hogy a vízbe dobálják a szemetet, a vállalatoknak pedig abba kell hagyniük a műanyag, mint legfőbb alapanyag felhasználását."

A cég programja bekerült az ENSZ környezetvédelmi szervezete által kiválasztott, a Young Champions of the Earth 2019 díj döntősei közé.

Forrás: index.hu