header-image

A Víz Világnapja alkalmából a MaVíz örökbe fogadta a Tropicarium cápafarkú gitárrájáját

A Víz Világnapja alkalmából a MaVíz örökbe fogadta a Tropicarium cápafarkú gitárrájáját

A 2018. évi jelmondathoz kapcsolódva – „Védd természetesen!” - ezzel a jelképes gesztussal szeretné felhívni a Szövetség a figyelmet vizeink minőségének fontosságára, az ivóvíz presztízsének védelmére és a víziközmű szolgáltatás jelentőségére! Mit teszünk a környezetünkkel? Hány és hány állatfaj van ma kipusztulóban? A globális felmelegedés soha nem látott méreteket ölt! Ma álljunk meg egy percre és figyeljünk!

Az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára.

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs – legalább egy nap erejéig. Igaz, hogy a Föld 2/3-át víz borítja, azonban a víz körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére! A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett, évente 20 millió ember - köztük 5 millió gyermek - hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben.

Az idei, 2018-as Víz világnapi szlogen a „Védd természetesen!” elnevezést kapta, nem véletlenül, hiszen mára már nem csak a víz tisztasága a kérdés… Környezeti károk, globális felmelegedés, árvizek és aszályok… egyre több és több minden károsítja a vizeinket és a talajt, így közvetve pedig a növényeket és az állatokat is.

A természetben azonban ott rejlik megoldás is! A zöld infrastruktúra az, ami egy olyan koncepcionális szemléletmód, amelynek célja, hogy – az ökoszisztéma elemeinek és kapcsolatainak védelmével és fejlesztésével – integrált módon biztosítsa a javakat és szolgáltatásokat, csökkentve a környezeti és klimatikus kockázatokat. Előnyei közé tartozik a jobb víz- és levegőminőség, a természetes élőhelyek növelése, új erdők telepítése, folyók visszakapcsolása az árterekhez, a vizes élőhelyek helyreállítása – ezek által pedig növelhető lenne az emberiség egészsége és életminősége.

Egyre többen ismerik fel azt, hogy beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda a környezettudatos viselkedésre és a felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálására.

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy zászlós hajója legyen ennek a kezdeményezésnek, mindennapi munkavégzése során – amikor és ahol csak lehet – felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és a környezettudatos viselkedésre! Arra, hogy óvjuk a kincset, amely nálunk elérhető közelségben van és óvjuk a környezetünket, hogy gyermekeink, unokáink is tudják még használni.

Az örökbefogadással a Szövetség célja az, hogy jelképesen - a víziközmű ágazat nevében - a Föld állatait és növényeit védőszárnyai alá vegye és mindent megtegyen az ő megóvásukért, azért, hogy egyre kevesebb fajt veszélyeztessen a kipusztulás, hogy ezen a Földön minden és mindenki érezze azt, hogy szükségünk van rá.

A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni és úgy bánni a vízzel, a környezetünkkel és a Földdel, hogy az a következő generációk számára is elérhető és élhető legyen!